Az új edelényi bringapálya pompásan fog festeni

Az épülő pumpapálya Forrás: Edelény Város Önkormányzata Facebook oldala

Megosztás

Új kerékpáros pálya épül az edelényi Városi Sport- és Szabadidőközpontban. A beruházás 31,5 millió forintból valósul meg, amihez 24 millió vissza nem térítendő támogatást kapott Edelény Város Önkormányzata. A terveket a Bringapark Kft. valósítja meg, a munkálatokkal várhatóan május 15-ig végeznek.

Újabb helyet használhatnak az edelényi kerékpáros sportok kedvelői. Az új sportlétesítmény egy százötvenhat négyzetméteres pumpapályályából és egy tizennégy négyzetméteres gyerekpályából áll.

A bringazas.hu híre alapján az eredeti, húsz kilométeres parkot még 2020-ban kezdték építeni. Szintén a Borsodi Hír tájékoztatott arról, hogy egy tavaly ősszel aláírt megállapodás alapján, közel hatvan millióért multifunkcionális bringapark létrehozását tervezik a miskolci Avastetőn. Értesüléseink szerint Szikszón is található egy bringakert.

Az edelényi bringapályák tervei. Forrás: Edelény Város Önkormányzata Facebook oldala.

A bringázás.hu 2020 elején számolt be a 400 milliós támogatással induló Országos Bringapark programról. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kerékpározás népszerűsítésével indokolta a program elindítását: „A bringaparkok aktív sportolási lehetőséget nyújtanak, ahol biztonságos, de ugyanakkor élménygazdag környezetben tölthetik el szabadidejüket a családok, s kiválóan szolgálhatják a kerékpáros utánpótlás nevelés céljait is.”

Az edelényi biciklipályák mellett a kazincbarcikai bringapark bővítését, a miskolci bringaparkot és a Heol értesülései alapján, a 2023 nyarán átadott gyöngyösi kerékpáros pumpapályát, más néven a Gyöngyösi Vulkán Pump Track-et is a Bringapark Kft. építette fel. A céginformációk alapján a csömöri székhelyű, 2022-ben alapított, három főt alkalmazó társaság jegyzett tőkéje alig megy nyolc millió forint fölé, árbevételük pedig 31 millióra rúgott.

A Országos Bringapark Program 2024 címen megújult pályázatokra alig egy hónapon át 2023. november 13 és december 15 között lehetett jelentkezni és a terveket idén év végéig kötelező megépíteni– a kerekparpalya.hu oldal információi alapján. A pumpapályákra maximum 30 millió forintnyi támogatást igényelhettek a pályázók.

A projektek célja továbbra is „a tartalmas és egészséges szabadidő-eltöltési lehetőségek segítése Magyarországon, új bringaparkok kialakításával, vagy már meglévő bringapark (kivéve a fenntartási időszakban lévő, korábbi támogatásból megvalósult fejlesztés) felújításának támogatásával. A mozgásgazdag, egészséges életmód népszerűsítése.” Nagy különbség viszont, hogy a korábbi évektől eltérően a pályázat beadásához nem volt szükség a tervdokumentációra, mindössze a pályának szánt területet kellett bemutatni és az önerő mértékéről nyilatkozni.

Fotók: Edelény Város Önkormányzata Facebook-oldala

Források: kerekparpalya.hu, Edelény Város Önkormányzata Facebook oldala, bringazas.hu, Heol, nicelocal.hu, creditonline.hu, Borsodi Hír.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek